OPTIČKA REMEK DJELA

Pomoću NIKKOR objektiva izvanredno oštro snimite svijet oko sebe

Vrhunski majstori već više od 80 godina nastoje izraditi optički još savršenije NIKKOR objektive. Objektiv koji nosi naziv NIKKOR znak je najveće posvećenosti detaljima u svakom aspektu. Svaki od njih je optičko remek-djelo.

Više od 80 godina izvrsnosti

U svim fazama razvoja obrade slika u promjenjivom svijetu fotografije NIKKOR je uvijek posvećen postizanju cjelovitosti i pouzdanosti te vrhunskoj izradi.

Najmodernija tehnologija

NIKKOR objektivi izrađuju se uz pomoć najnaprednijih svjetskih optičkih tehnologija kako bi se performanse objektiva dodatno usavršile.

Odabir profesionalaca

Vodeći profesionalni fotografi na svijetu odabiru NIKKOR objektive radi njihovih vrhunskih performansi i izvanredne pouzdanosti u trenucima kad je to najvažnije, a to je na terenu.

Revolucija u staklu

Prije Nikonovih fotoaparata postojala je tvrtka NIKKOR – ta tvrtka za preciznu optiku djelovala je više od desetljeća prije pojave prvog Nikonovog fotoaparata. Tvrtka Nikon već od prvog fotografskog objektiva koji je proizvela 1933 neumorno nastoji postići optičku izvrsnost uz beskompromisnu jasnoću, kvalitetu i pouzdanost. NIKKOR staklo oduvijek predstavlja oči Nikona, od dubina mora do najdubljih prostranstava svemira.

Priča se nastavlja

Projektiranje objektiva u digitalnom dobu

Kako je film sve više uzmicao pred digitalnim senzorima slike, tehnologija NIKKOR objektiva morala se razviti kako bi mogla ispuniti nove zahtjeve. Postignuti su ogromni napreci u tehnologijama premaza radi smanjenja šuma i internog bliještanja. Time se fotografima u digitalnom dobu omogućuje besprijekorna reprodukcija slika. Iako su NIKKOR objektivi među najboljima, zahtjevi u pogledu posebnosti i performansi s kojima se suočavaju nikad nisu bili veći. NIKKOR nastavlja svoju dugu tradiciju inovacija radi ispunjavanja svakog novog izazova.

Projektiran iznutra prema van

NIKKOR objektivi sinonim su za pouzdanost, jasnoću i posvećenost potrebama strastvenih fotografa, a cilj je te robne marke i dalje proizvoditi najbolju optiku na svijetu. Uz rigorozno testiranje u laboratoriju i u različitim uvjetima snimanja Nikon stvara najmodernije tehnologije zahvaljujući kojima su NIKKOR objektivi prvi odabir najboljih fotografa i filmaša širom svijeta.

  • Asferični elementi objektiva

  • Elementi objektiva od ED stakla

  • Asferični elementi objektiva od ED stakla

Pri snimanju objekata u daljini uz telefotografski zum ili u uvjetima slabog osvjetljenja – kad je potrebna sporija brzina okidača – čak i najmanje vibracije mogu uzrokovati zamućenje slike. Kako bi se to spriječilo, tvrtka Nikon razvila je svoje iznimno sofisticirane tehnologije smanjenja vibracija za međusobno izmjenjive objektive. VR smanjuje zamućenje uzrokovano podrhtavanjem fotoaparata, čime se dobivaju oštre slike pri malim brzinama okidača, u uvjetima slabog osvjetljenja i pri snimanju videozapisa iz ruke.

Motor Silent Wave Motor

Kad ne želite uznemiriti objekt – možda na nekom događaju ili pri snimanju životinjskog svijeta – dolazi do izražaja Nikonov motor Silent Wave Motor (SWM) na objektivima AF-S NIKKOR. Ta tehnologija pretvara „putujuće valove” u rotacijsku energiju za fokusiranje optičkih elemenata, čime se omogućuje iznimno brzo, precizno i izvanredno tiho automatsko fokusiranje.

Staklo iznimno male disperzije

NIKKOR objektivi od ED stakla primjer su Nikonove vodeće uloge na području inovacija i performansi objektiva. To posebno staklo omogućuje bolje fokusiranje cijelog spektra boja i gotovo potpuno uklanjanje izobličenja boja, tzv. kromatske aberacije do koje dolazi kod objektiva s običnim staklom. Objektivi od ED stakla omogućuju snimanje izvanredno oštrih slika visokog kontrasta, čak i pri brzim objektivima uz maksimalan otvor blende.

Fluorit je monokristalni optički materijal koji se odlikuje visokom stopom prijenosa unutar infracrvenih i ultraljubičastih zona. Zahvaljujući svojstvima anomalne disperzije fluorit intenzivno blokira sekundarni spektar u svrhu učinkovitog ispravljanja kromatske aberacije unutar vidljivog spektra svjetlosti – što je teško postići pri većim žarišnim duljinama. Također je i značajno lakši od optičkog stakla, zbog čega je objektiv učinkovitiji, a lakši.

Premaz od fluora

Izvanredno staklo sa zaštitnim premazom

Profesionalcima je potrebna robusna oprema otporna na različite vremenske uvjete. Nikonov izvanredni premaz od fluora učinkovito štiti od prašine, vode, masnoće i prljavštine i omogućuje njihovo lako odstranjivanje s površine objektiva. U usporedbi s ostalim sličnim premazima na tržištu, premaz od fluora podnosi veću učestalost brisanja objektiva. Njegovo antireflektirajuće svojstvo pospješuje i snimanje jasnih slika.

Pri fokusiranju cijev objektiva standardnog objektiva produljuje se ili skraćuje. Nikonova tehnologija internog fokusiranja (IF) omogućuje objektivima fokusiranje bez promjene veličine. To je idealno za snimanje iz blizine, kao što je makrofotografija. Zahvaljujući tome moguća je manja i laganija konstrukcija, kao i manja udaljenost fokusa. Sustav internog fokusiranja ugrađen je u mnoge NIKKOR makro i telefotografske objektive te određene NIKKOR objektive sa zumom. Kod Nikonova sustava stražnjeg fokusiranja (RF) svi se elementi objektiva dijele u dvije skupine, a samo se stražnja skupina leća pomiče za fokusiranje. To omogućuje lakše i brže automatsko fokusiranje.

Dizajn asferičnog elementa objektiva

Korekcija optičke pogreške uz vrhunsku razlučivost

1968. Nikon je predstavio prvi objektiv fotoaparata s asferičnim elementom objektiva. Ti elementi objektiva imaju složene zakrivljene površine kod kojih se radijus zakrivljenosti mijenja radi optimizacije prijenosa svjetlosti i korekcije izobličenja do kojih dolazi kod standardnih sferičnih objektiva. Nude i vrhunsku razlučivost te omogućuju izradu lakših i manjih objektiva.

Precizno oblikovanje stakla

Precizno oblikovanje jamči izradu besprijekornog stakla

U neprestanom nastojanju da svoje objektive učini još boljima Nikon je razvio posebnu tehniku oblikovanja stakla koja je učinkovita za asferične elemente objektiva srednjeg do velikog promjera, a koje je prije bilo teško oblikovati. Precizno oblikovanje stakla (PGM) precizan je postupak kojim se optičko staklo zagrijava kako bi omekšalo, a zatim se oblikuje u asferičnom kalupu izrađenom od posebnog materijala otpornog na toplinu. Ta je tehnologija postala širokoprihvaćena u proizvodnji asferičnih elemenata objektiva fotoaparata.

Dizajn faznog Fresnel (PF) objektiva

AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED prvi je Nikonov objektiv s faznim Fresnel (PF) elementom objektiva unutar objektiva D-SLR fotoaparata. Na faznom Fresnel elementu objektiva urezan je niz koncentričnih krugova, a svaki od tih krugova omogućuje fokusiranje na drugi spektar i smjer svjetlosti. Rezultat toga je značajno lakši i kompaktniji objektiv izvanrednih optičkih performansi koji ujedno onemogućuje pojavu dvostruke slike i kromatske aberacije.

Premaz od nano kristala

Premaz od nano kristala revolucionarna je tehnologija koja značajno smanjuje pojavu dvostrukih slika i bliještanja, čime se dobivaju oštrije i jasnije fotografije i videozapisi visokog kontrasta. Taj premaz s niskim indeksom loma svjetlosti sadrži mikroskopske nano čestice i puno je učinkovitiji od standardnog premaza protiv odsjaja. Premaz od nano kristala uklanja efekte dvostruke slike uzrokovane crvenim svjetlom, što je bilo iznimno teško u prethodnim sustavima, a ujedno učinkovito smanjuje pojavu dvostrukih slika i bliještanja uzrokovanog svjetlom koje dijagonalno ulazi u objektiv. Na taj se način dobivaju izvanredno jasne slike.